Would you kill the spiders to save the butterflies?

Requested by UD

La prima vedere pare o întrebare ușoară, dar nu e treabă simplă să exprimi în cuvinte răspunsul. Ai ucide păianjenii pentru a salva fluturii? De ce aș interveni în această situație? Până la urmă, e vina fluturelui că s-a lăsat prins, iar păianjenul nu face decât să profite de situație. Dar nu e chiar așa, iar unii știu prea bine, nu?

Majoritatea oamenilor l-ar cataloga pe păianjen ca fiind personajul negativ, iar pe fluture - bun și inocent. Dar adevărul e că nu este mereu așa. Oamenii nu sunt doar buni sau răi.

Să ucizi un păianjen pentru a salva fluturele - este o soluție rațională? Răspunsul e afirmativ dacă raționalitatea cuiva este bazată pe sentimente și aparențe. Adevărul e că păianjenul face mai multe lucruri bune decât fluturele. Gândiți-vă doar la câte muște ne-ar înconjura dacă nu ar fi ei! Pe de altă parte, fluturele a fost odată omidă și câte frunze nu a ros din grădină?

Soluția de a îl ucide totuși devine din nou irațională căci făcând asta devii tu însuți păianjenul.

Oare nu există o cale de mijloc? Nu poți salva și păianjeul și fluturele? Nu poți elibera fluturele din plasă și să oferi păiajenului altă pradă - spre exemplu o muscă? Dar și așa ar avea de suferit cineva și tot ce am reuși să facem este să salvăm o persoană sacrificând-o pe alta.

Să presupunem totuși că am alege să salvăm fluturele. Atunci păianjenul ar rămâne înfometat și în cele din urmă ar muri. Însă consecințele morții lui sunt cele mai rele: ar crește numărul insectelor care în cele din urmă ar ajunge să ne afecteze mai mult decât lipsa unui fluture.

Deci, ce e de făcut? Ajungem iar de unde am pornit: nu ar fi mai bine să lăsăm firea lucrurilor să rezolve problema?

Personal Notes:

Am abordat această temă la cererea lui UD, nu știu dacă am reușit să mă ridic la așteptările sale. Subiectul a fost destul de greu, sinceră să fiu nu m-am gândit până acum la această temă și am ajuns să scriu liberă, fără să țin cont de restul lumii. În cele din urmă, asta e o opinie proprie și accept oricând sugestii referitor la ce am scris.

You Might Also Like

5 comentarii

Comments