CONCURS - 5 cărți lansate la Gaudeamus 2017 de Crux Publishing


Editura Crux Publishing la Gaudeamus 2017

,,Nu cred că nu se știa deja că editura Crux Publishing va participa la Târgul Internațional Gaudeamus 2017, dar acum transformăm vestea în comunicat oficial: vă așteptăm între 22 și 26 noiembrie la Romexpo București, în pavilionul central, pe nivelul 3.20, la standul 108 (fix unde am fost și anul trecut, în caz că aveți nevoie de repere). Așa cum v-ați obișnuit deja, vom fi acolo cu toate cărțile, plus cele noi, desigur, cu pachete-cadou, câteva mici surprize, scriitori, colaboratori, promotori, veselie și literatură de cea mai bună calitate.

 Momentul pe care cred că îl așteptați de ceva vreme cu toții, nu că nu se știa deja, îl reprezintă anunțarea celor două volume noi pe care le vom lansa la Gaudeamus, alături de cele trei volume publicate deja în vara acestui an. Așadar, haideți să recapitulăm evenimentul Lansări Crux Publishing la Gaudeamus 2017: Rebeliuni literare!"

ZIUA, ORA ȘI LOCUL: Sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 15.00, standul editurii Crux Publishing (108)

Cărți lansate


Anul 385 după Eor, cu 14 ani înainte de încercarea lui Nahtavuth de a pune mâna pe Inima Dragonului, aducând cetatea Nisalului în pragul distrugerii. Barzi de meserie și hoți de vocație, Lied și Asht pun la punct lovitura vieții lor: un plan nebunesc de îmbogățire, executat într-o singură noapte. Însă, cineva are alte planuri cu ei și, împotriva voinței lor, se trezesc prinși într-o conspirație la curtea regală a Osei. Ca să scape cu viață, cei doi trebuie să îl jefuiască pe misteriosul suveran, supranumit Regele Nemuritor. Dar când la mijloc este un artefact magic care poate oferi viață veșnică, alianțele și loialitățile devin volatile, iar amenințările se înmulțesc. Tu ce ai fi dispus să faci pentru a pune mâna pe secretul nemuririi?

,,Nici nu a trecut un an de la debutul lui Mircea Țara cu romanul high-fantasy Inima Dragonului, că tânărul autor ne face un cadou nesperat: o nouă baladă de pe tărâmul Nlithiei, avându-i ca protagoniști pe Lied și Asht: Secretul Regelui Nemuitor. Suntem cu 14 ani înainte de aventurile din Nisal și explorăm cetatea Osei alături de cei doi barzi care desigur că nu se pot abține să nu se bage în belele. Ceea ce pare la început o simplă spargere devine însă o cursă pe viață și pe moarte – la modul cel mai propriu. Intrigi de palat, un suveran misterios și necruțător, creaturi bizare, inventatori nebuni, magie și un secret care îi poate costa capul pe aventurierii noștri preferați, toate superb împletite de mâna sigură a lui Mircea, care știe ca nimeni altul să creezi lumi, personaje și suspans. Tolkien ar fi mândru de el." (Andreea Sterea – editor Crux Publishing)

 
Și în acest al doilea volum al Povestirilor de la marginea realității vă puteți aștepta la personaje bizare, intrigi nebunești, cadre spectaculoase și o lume cu susul în jos, în care cel mai mic element al concretului imediat se poate transforma într-un adevărat portal spre o cu totul altă dimensiune.
,,La doi ani de la apariția primului ghid de explorare a lumilor de dincolo de vălul realității, Dan Rădoiu ne surprinde cu volumul al doilea al Povestirilor, de data aceasta jucându-se cu nuanțe de negru și roșu închis. Ca de obicei, vă puteți aștepta la personaje bizare, intrigi nebunești, cadre spectaculoase și o lume cu susul în jos, în care cel mai mic element al concretului imediat se poate transforma într-un adevărat portal spre o cu totul altă dimensiune. Nu știu exact cât de mult l-a influențat pe Dan realitatea noastră cotidiană… (tulburată să îi zicem) în confecționarea lor, dar un lucru este cert: aceste povestiri de la marginea realității nu vor lăsa pe nimeni indiferent. Printre rânduri, veți găsi teme actuale și dureroase, precum dezumanizarea ce vine odată cu obsesia pentru bani și putere, corupția, abuzul, alegerile pe care le facem atunci când forțe mai puternice decât noi ne împing spre marginea prăpăstiei sau abisul care rânjește la noi și în noi atunci când îi permitem. Cu toate acestea, maniera lui Dan Rădoiu de a răstălmăci realitatea, oricât de sinistră ar fi ea, este inconfundabilă – doar el este maestrul incontestabil al Atelierelor de confecționat povești fantastice. Așadar, vă puteți aștepta la un volum care să vă dea de gândit zile întregi și care să vă emoționeze deopotrivă."  Andreea Sterea (editor Crux Publishing)
 ***
,, Realitatea lui Dan Rădoiu nu este doar absurdă, ci și înfricoșătoare: personaje pe care la început le-ai crede oameni obișnuiți, de lângă noi, pornesc pe calea unor destine stranii și te trag după ele și pe tine, cititor, hipnotizat să le urmezi, înnebunit să vezi continuarea. Uneori, însă, ești nevoit să găsești singur dezlegarea acestor mistere întunecate, pentru că scriitorul aruncă provocarea și te lasă apoi singur cu lumile lui uluitoare și personajele lor ciudate, care te bântuie zile întregi după ce ai lăsat cartea din mână. Dar poate că exact acesta este talentul lui Dan Rădoiu, să te transporte în universuri paralele și să te integreze în ele, ca și cum le-ai aparține. Și să te întrebi, până la urmă, dacă o astfel de realitate nu cumva chiar există, așa absurdă cum este ea."  Mihaela Apetrei (scriitoare, promotor literar)

 
În romanul Restituirea, parcă și existența însăși pare să își târască papucii prin canicula bucureșteană, fără să îi pese prea mult de oamenii care trec prin ea. În trupul împuținat de ani al Aureliei Puchici arde dârzenia tuturor acelor femei de viță nobilă pe care istoria le-a îndoit de mijloc, dar nu le-a frânt. Prin cabinetul avocatului Cruțescu s-au perindat mii de hârtii și povești de familie, dar nici una nu seamănă cu acea adunătură bizară de străini, legați de sânge, dar despărțiți de viață. Pregătiți de întâlnire, doamna Puchici și domnul Cruțescu se pun pe treabă. În același oraș, dar parcă în universuri paralele, Eugenia, Mimi, Mihnea și Dodo sunt mai vii ca niciodată, treziți brusc din toropeală de sunetul telefonului. Este destinul, care îi anunță că are de plătit câte o datorie fiecăruia dintre ei.

,,Patru oameni adunați din întâmplare într-un autobuz. Pe Jeni o s-o iubiți. Mihnea – nu o să-l suportați, dar o să vă placă de el. Dodo, hm, la piece de resistance, un întreținut de joasă speță căruia i se întâmplă să se împiedice de noroc. Mimi? Fără îndoială, visul oricărui gurmand! Gătește extraordinar, mai ales plăcinte și prăjituri – atenție celor la dietă, să nu ziceți că nu v-am spus! Apropos, e vorba despre o colecție valoroasă de timbre, despre o doamnă în adevăratul sens al cuvantului, Puchici pe numele ei, și despre un avocat care știe să diferențieze un nod Eldredge de cravată de cricul unei motociclete. "Dan Rădoiu (scriitor, autorul volumului Povestiri de la marginea realității)
 ***
 Implicarea autoarei în poveste este completă, iar scriitura sfidează convențiile, fără a fi lipsită de un lirism aparte și de o sensibilitate evidentă. Anamaria își iubește sau antipatizează personajele cu sinceritate. Decorul, limbajul și tehnicile narative folosite se îmbină perfect cu ingredientele curentului postmodern pentru ca romanul Restituirea să poată fi înțeles și mai ales simțit pe mai multe paliere și în mai multe chei de lectură.

 
Preoții sunt oameni. Călugărițele sunt oameni. Pastorii sunt oameni. Iar oamenii fac mizerii și mizeriile trebuie curățate cumva. Atunci când Biserica greșește, există un singur om la care aceasta poate apela pentru a face problemele să dispară. Ca atunci când tu te închini, să nu te gândești la sex, fraudă și violență. Ca liturghia să nu fie întreruptă de zgomot de cătușe. Numește-l cum dorești, dar el e cel care păstrează imaginea clerului imaculată și e bun în ceea ce face; chiar dacă nu crede în Dumnezeu.

,,În romanul Recolta roșie, scriitorul premiat național Răzvan T. Coloja îndrăznește, în același stil transgresiv cu care ne-a obișnuit, să „atace” însăși instituția bisericii, orice nume ar purta ea. Nici un tabu, nici un mit, nici o credință, nici o cutumă nu rezistă analizei scriitorului – rece, nemiloasă, tranșantă, șocantă prin sinceritatea sa. Păcatele clerului sunt scoase la iveală de personajul-narator și apoi bine acoperite, căci acesta este rolul pe care îl joacă: PR-ul din umbră, omul bun la toate, anonimul care salvează imaginea instituției și face orice ca adevărurile să nu iasă la iveală contra unor sume deloc de neglijat. Doar religia este cea mai mare mașină de făcut bani din lume, nu? Și este dispusă să plătească un om creativ pentru a-și ține derapajele morale departe de ochii enoriașilor. Într-o lume profund marcată de fanatism și extremism religios, cartea lui Răzvan T. Coloja reprezintă o palmă aspră pe obrazul ipocriziei creștine. „Atunci Domnul a făcut să plouă foc şi pucioasă din cer de la Domnul, peste Sodoma şi Gomora”, se spune în Geneză, dar în romanul Recolta roșie, Sodoma și Gomora sălășluiesc în sânul bisericii, nu dincolo de zidurile ei…" Andreea Sterea – Editor Crux Publishing

 
,,Cosmopolit filosof al culturii, succesor al lui Nietzsche și al lui Cioran, totodată exponent al titanismului și chiar al satanismului (artistic, nu „religios”!) byronian, Ștefan Bolea „atacă” în Evangheliile sale sinele, societatea, Universul, chiar divinitatea. Dar „gâlceava înțeleptului cu lumea” nu are decât aparent – sau, cel mult, selectiv – un scop anihilator: asemenea monstrului lovecraftian nimicit de reflexia propriei imagini, trebuie să ne cunoaștem tarele pentru a le elimina. Delectându-ne cu aforismele poetice, ni se relevă speranța mascată de necesitate – credința în materialul acum pervertit, dar esențial superior, din care e plămădit nu atât omul, cât umanistul. Căci opera și personalitatea lui Ștefan Bolea sunt unele de răscruce, punct de intersecție a două căi binecunoscute generației `90 și pe care gânditorul nostru refuză încăpățânat să le abandoneze: calea artei și calea libertății."

Oliviu CRÂZNIC (Critic literar, autorul volumului de colecție Ceasul fantasmelor)

You Might Also Like

0 comentarii

Comments