(RO) Say NO To E-book Piracy: Ce nu poţi face cu un e-book

no-pirace-banner2English article coming soon!

Am observat în ultima vreme că au loc un soi de evenimente "neplăcute" în blogosferă. Mă refer aici la pirateria ebook-urilor. Şi ca să fie totul şi mai grav, aceasta se desfăşoară pe faţă, în forma unor concursuri ale căror premii sunt exact cărţile electronice piratate. Poate şi mai trist este faptul că, de cele mai multe ori, participanţii şi, uneori, chiar organizatorii, fac aceste lucruri fără să ştie că merg pe un drum greşit. Ştiţi deja cu toţii că este ilegal să descarci cărţi piratate. Prin urmare, aş vrea să clarific ce este legal şi ce este ilegal să faci cu un ebook odată ce l-ai cumpărat.

Am cumpărat un ebook. Ce pot şi ce nu pot să fac cu el?

Poţi să îl citeşti.

Fie pe un e-reader, pe telefon sau chiar pe calculator, atâta timp cât l-ai cumpărat dintr-o librărie online (precum Amazon, B&N, Smashwords sau Elefant). Vei observa că există chiar unele cărţi care pot fi "cumpărate" gratuit, cum ar fi cărţile vechi, asupra cărora nu mai există drepturi de autor, sau cărţi aflate la promoţii speciale.

 Nu îl poţi da mai departe!

Faptul că ai cumpărat un ebook nu îţi oferă aceleaşi drepturi pe care le-ai avea dacă ai cumpăra o carte tipărită. Spre exemplu, o carte tipărită o poţi împrumuta unui prieten sau, dacă nu o mai doreşti, o poţi dărui altcuiva. Ei bine, nu poţi face acest lucru cu un ebook. Nu este acelaşi lucru

De ce? vă întrebaţi. Este foarte simplu. La o căutare rapidă într-o librărie online, veţi observa că preţul unui ebook este mult mai scăzut decât al unei cărţi tipărite. Acum, gândiţi-vă. În momentul în care dăm un ebook cuiva, atât noi, cât şi persoana căruia i-am dat respectiva carte electronică vom rămâne cu câte o copie. Este ca şi cum am merge cu o carte la xerox. În ambele cazuri, autorul, care a depus mult efort în a scrie o carte de care noi să ne bucurăm, nu va primi astfel niciun leu.

Cum îl faci cadou?

Dacă ţi-a plăcut o carte foarte mult şi ai vrea să i-o dăruieşti unui prieten, soluţia este foarte simplă. Librăriile online ne cunosc nevoile şi au un sistem prin care putem plăti încă o copie a cărţii electronice, care îi va fi trimisă apoi persoanei căreia vrem să îi facem o bucurie. Desigur, asta implică un cost suplimentar, dar este legal.

În ce condiţii se poate da ca premiu la un concurs?

Ebookul poate fi, aşa cum am menţionat anterior, cumpărat de tine drept cadou prin folosirea acestei opţiuni speciale a librăriilor online. Totuşi, mai există o variantă, şi care nu implică o plată suplimentară. Aceasta se referă la obţinerea acordului de la autorul cărţii sau de la editura care a publicat-o. Permisiunea este acordată, de obicei, bloggerilor care se ocupă cu scrierea recenziilor. Cum se procedează? Este simplu. Autorii au, de regulă, un site sau blog personal pe care există o pagină de contact. Astfel, le puteţi trimite un mesaj, unde vă prezentaţi frumos şi le explicaţi că vreţi să ţineţi un concurs şi îi întrebaţi dacă vor să ofere un ebook câştigătorului. Tot aşa puteţi obţine şi voi un ebook în schimbul unei recenzii. Simplu şi, cel mai important, legal.

O altă variantă ar fi să participaţi în book tour-uri. Companiile care le organizează sunt plătite de autori sau editori şi vă pot oferi, de multe ori, câte un ebook al cărţii pe care vreţi să o promovaţi, fie pentru o recenzie, fie ca premiu pentru un concurs pe care vreţi să-l organizaţi. Astfel de companii sunt, de exemplu, Black Lion Tours şi Xpresso Book Tours

Sub nicio formă:


  • nu descărcaţi ebookuri piratate de pe internet

  • nu oferiţi ebookuri cuiva fără permisiune de la autor sau editură, sau fără să cumpăraţi o copie suplimentară pentru fiecare persoană căreia îi faceţi cadou cartea

  • nu promovaţi pirateria! Dacă vedeţi că altcineva face asta, îndrumaţi-l pe calea corectă!


Dacă vreţi să mă ajutaţi cu această campanie, puteţi afişa widget-ul de mai jos pe site-ul vostru. De asemenea, dacă doriţi să folosiţi textul de mai sus într-un articol pe blogul personal, menţionaţi că aparţine blogului Vanilla Moon şi ataşaţi un link către articolul original. 
<a href="http://vanillamoonblog.com/category/say-no-to-e-book-piracy/"><img alt="" src="http://vanillamoonblog.com/wp-content/uploads/2013/04/no-pirace-banner2.jpg" width="100%" border="0" /></a>

semnatura

You Might Also Like

1 comentarii

Comments