De ce citim SF şi Fantasy?

Ne întâlnim adesea în viaţă cu întrebarea "Ce-ţi place să faci în timpul liber?", iar atunci când răspunsul tău este că îţi place să citeşti, soseşte inevitabilul "Ce gen?". Răspunsul meu este, în mare, acesta: "Eu citesc orice carte mi se pune în faţă, fie că e o carte clasică, horror, romantică, nonficţională, poliţistă... orice, chiar orice. Dar genul meu de suflet sunt fantasy, SF şi variaţii ale lor cu alte genuri."

Majoritatea persoanelor, când aud asta, au reacţii ciudate. Nu mai ţin minte de câte ori mi s-a spus: "De ce ai citi ceva ce nu există, ce nu se poate întâmpla?" Şi oricât de tare aş încerca să le explic, parcă vorbesc cu pereţii.

Asta mă aduce la întrebarea pe care vreau să v-o adresez vouă, cititorilor blogului meu: De ce sau de ce nu citiţi fantasy şi/sau SF?

640x523_7011_Mushroom_Reader_2d_illustration_girl_book_reading_fantasy_mushrooms_picture_image_digital_art

De ce citesc eu Fantasy şi SF

Magia acestor genuri m-a fermecat încă din copilărie, în şcoala generală, când citeam primele cărţi. Fireşte, nu cele din programă, ci ce îmi plăcea mie. Am început cu Harry Potter chiar de pe-atunci, serie cu care am crescut şi m-am maurizat, descoperind apoi şi alte serii precum Narnia, Cronicile Wardstone, Tunele, Septimus Heap, Tara Duncan şi altele, în prezent fiind îndrăgostită de-a dreptul de seria Temeraire.

Mi se pare că în societatea de astăzi există foarte multă răutate şi egoism, atitudinile de tipul "să moară şi capra vecinului" şi "cine nu-i ca mine e un ciudat" fiind în floare. Lumile fantasy şi SF, tocmai prin faptul că nu există şi e improbabil ca vreodată să se întâmple ceea ce e prezentat în ele, mă atrag. Ele sunt ca o portiţă de scăpare din lumea asta în care parcă toate sunt aiurea, unde aproapele pe care se presupune că ar trebui să-l iubim şi să-l ajutăm este ignorat, unde persoanele bune la suflet sunt batjocorite, exploatate şi luate de proaste. A nu se înţelege de aici că m-am săturat să-i ajut pe cei din jur sau că atitudinea lor mă va opri din a face fapte bune. Nici pe departe! Ci doar simt nevoia să mă retrag în locşorul meu, cu o carte în mână, şi să trăiesc pentru câteva minute într-o altă lume, fie mai bună decât cea a noastră, fie mai rea. Este, dacă vreţi, sursa mea de energie, optimism şi poftă de viaţă.

Lumea fantasy pot spune, aşadar, că e o lume magică din două puncte de vedere: magia în sine a creaturilor supranaturale ce o populează, şi magia pe care o transmite cititorului.

Semnatura

You Might Also Like

2 comentarii

  1. De ce citesc fantasy? Ar fi o multime de motive, dar oamenii nepasionati de acest gen de carti nu le-ar intelege pe niciunul. Deja traiesc intr-o lume nebuna, in care intotdeauna gasim pe altcineva vinovat, de obicei dam vina pe oameni de la conducere, pe presedinte pentru viata pe care o ducem noi. Citind aceste carti, regasesc oameni ce mi se aseamana, in care ma pot regasi si cel mai important, toti au taria de caracter de a-si recunoaste faptele si de a accepta ceea ce se intampla in jurul lor fara sa gaseasca alt vinovat. In carti gasesc diferite genuri de oameni, ce in lumea reala sau pierdut probabil din aceleasi motive de mai sus. Unde mai vezi tu o persoana timida fara sa ascunda un mare secret, unde mai vezi o persoana ce si-ar da viata pentru un om simplu pe care nici nu-l cunoaste cum trebuie? Aceste lucruri probabil se intamplau cand era pretuita prietenia si solidaritatea. Acum, se intampla doar in carti. De aceea citesc carti, pentru ca pot sa regasesc oamenicu firi de mult pierdute in viata real, dar si povesti ce sigur ma vor ajuta in viitor.

    Sau, ca sa fie pe intelesul tuturor, ma intreb de ce copiilor mici li se citesc basme, cand stim ca nu sunt adevarata, de ce i se spune ca exista Mosu', cand nu e adevarat? Pentru a fi copii, nu? Ei bine, cartile fantasy sunt pentru noi, cei pasionati precum cartile de basme pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai un blog superbă și un mod de a gândi foarte frumos.
    Îmi place mult blog-ul tău :), ai subiecte foarte interesante!
    Eu nu citesc numai SF sau fantasy dar citesc acest gen simt că evadez.:D
    Simt că imaginația nu îmi este îngrădită.

    RăspundețiȘtergere

Comments