Crăciunul lui Poirot


Crăciunul lui Poirotde Agatha Christie.


Am tot zis că trebuie să citesc romanele de Agatha Christie. Faptul că încep tocmai cu Crăciunul lui Poirot este strict întâmplător, fiind prima pe care am pus mâna când am mers data trecută la bibliotecă.


Simeon Lee este un bătrân bogat și mândru. În tinerețe umbla cu multe femei, făcându-i viața mizerabilă soției lui, despre care se zicea că a murit de inimă rea. Sub pretextul împăcării cu familia de care s-a înstrăinat, Simeon organizează o reuniune de familie cu ocazia Crăciunului. Ceea ce face de fapt este să îi stârnească pe frați unii împotriva altora, anunțând că va schimba testamentul și jignindu-i pe fiecare în parte atunci când îi cheamă pe toți în camera lui. Mai târziu în acea seară, se aud zgomote de mobilă răsturnată, ca și cum ar avea loc o luptă în camera bătrânului. Totul se termină cu un țipăt neomenesc, aproape animalic. Cu toții se îngrămădesc pe scări și îl găsesc pe Simeon cu gâtul tăiat în camera închisă cu cheia pe dinăuntru și cu ferestrele închise. Cu atâția dușmani din cauza caracterului său, oricine ar putea fi criminalul, mai ales că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie.


Fragment:




Poirot scutură din cap.
- Dragul meu amic, spuse el, compară fizicul domnului Stephen Farr cu cel al bătrânului Simeon Lee. Dacă Farr ar fi vrut să-l omoare pe bătrân, ar fi putut să o facă într-o secundă, căci Simeon Lee n-ar fi fost în niciun caz capabil să se lupte cu el. Poate cineva să creadă că acest bătrân atât de firav s-ar fi putut bate timp de mai multe minute cu acel magnific specimen al rasei umane, răsturnând scaune și spărgând vaze? Ai fi copil să-ți imaginezi așa ceva!
Colonelul Johnson își miji ochii.
- Vreți să spuneți, conchise el, că Simeon Lee a fost ucis de un om slab?
- Sau de o femeie! spuse inspectorul-șef.



Poirot reușește totuși să dezlege misterul. Cum? Citiți cartea. Știți bine că eu nu vă spun ce se întâmplă. :P (Comandă aici cartea)



Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

You Might Also Like

19 comentarii

  1. Da. La noi e coincidență, dar mai am o persoană în listă care și-a pus-o în aceeași zi cu mine. :| Și e enervant, mai ales că în aceeași zi și-a făcut blog și mai scrie și greșit gramatical și neinteresant. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai era o tema.. Bueno parca unde iar a fost coincidenta.Deh.:)) oricum o schimb ca la mine dureaza ore pana ma hotarasc cum las blogul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și la mine tot așa. XD
    Testez mereu noile teme, dar s-ar putea să las asta o vreme.
    P.S.: La început am crezut că ai temă pe vacanță să citești Agatha Christie. :P

    RăspundețiȘtergere
  4. A nu.. eu am de citit alta carte in vacanta8-|Tess D'urberville parca:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am de citit vreo 10, dar niciuna nu-i faină. Și vreo 4 le-am citit deja.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru scoala mai am si eu vreo 2.. asta o citesc la indemnul unei alte profe:)) e destul de interesant subiectul..descoperirea sangelui de vita nobila..eh chestii de genu:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmm, merci. Poate o încerc și eu.
    *Ce fain se fac comentarii* XD

    RăspundețiȘtergere
  8. Capul meu e mult prea vârât în cărţi fantasy acum pentru a putea ateriza cu picioarele pe pământ şi să citesc un roman poliţist, dar peste probabil nu foarte mult timp am să încerc şi asta :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sa vezi la mine ce ploua.Sunt sub codul portocaliu de ploaie8->

    RăspundețiȘtergere
  10. Ei..:)) la tine nu e cod. La mine ploua de dimineata ..8->

    RăspundețiȘtergere
  11. Inainte sa se strice vremea am fost la piscina..am prins un bronz mai bine ploua:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Agatha Christie ramane una dintre cele mai bune autoare de romane politiste... Hercule Poirot si Miss Jane Marple sunt cele mai reusite personaje ale ei...cei mai buni detectivi care rezolva crime....nici nu mai mir ca Agatha Christie a fost numită 'Regina Crimei',ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanţi şi inovativi autori ai genului.
    De la Crima din Orient Express pana Misterul crimei fara cadavru Agatha Christie are o colectie impresionanta.....pacat ca cei de la Adevarul au tiparit doar 2 volume..

    RăspundețiȘtergere
  13. Şi eu ador romanele lui Agatha Christie,mereu au un final la care nu te aştepţi.Prima carte pe care am citit-o de la ea a fost Crima din Orient Express,după care au urmat multe altele.Şi asta sună interesant:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Merită citite. Toate. (sunt in jur de 80)

    RăspundețiȘtergere
  15. @Dark Angel: Știai că se zvonea că ea însăși ar fi comis o crimă perfectă, descrisă într-unul din romanele ei?

    RăspundețiȘtergere
  16. Să ştii că merită citite toate cărţile scrise de ea. Această carte, cred eu, e cea ami bună din toate cărţile cu Poirot. Poate vorbim pe mess despre celelalte opere ale ei ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. Lucrez la asta. Am început acum „Crima din Mews”. Am mai luat de la bibliotecă „Zece negri mititei”, „Moarte pe Nil” și „Pânza de păianjen”.
    Sigur, vorbim. Dar alege și tu niște contacte față de care să apari online, inivizibil mic ce ești. XD

    RăspundețiȘtergere

Comments