Încălțămintea tradițională japoneză

[caption id="" align="alignleft" width="313" caption="Zori"][/caption]

Într-o țară în care oamenii trebuie să-și dea jos încălțămintea înainte de a intra într-o clădire/casă, e mai convenabil să fie purtată o încălțăminte ușor de dat jos, respectiv pus în picioare. Acesta este cazul Japoniei, unde încălțămintea ușor de dat jos făcută din lemn, paie și alte materiale, este folosită de secole. Deși japonezii au început să poarte încălțăminte vestică de la sfârșitul secolului XIX, nu au pierdut afecțiunea față de încălțămintea tradițională, ușor de dat jos: zori și geta. Atât zori, cât și geta, sunt ținuți fix pe picior printr-o bucată de material care vine între degete.

Zori tinde să semene cu sandalele moderne, în timp ce geta este diferită, acest tip de încălțăminte ținând piciorul cu câțiva centimetri deasupra pământului, cu ajutorul a doi (sau numai unul) ha (literar s-ar traduce prin „dinți”) - șipci din lemn.

[caption id="" align="alignright" width="384" caption="Geta"][/caption]

Geta ajută astfel la ridicarea picioarelor deasupra solului, pentru a proteja piciorul și kimono-ul de murdărie. În trecut, geta de lemn erau foarte populare printre copiii japonezi, care le purtau oriunde și pe orice vreme (geta erau folosite și pentru crearea patinelor pentru gheață). Tradiția copiilor care poartă geta a supraviețuit până în vremurile moderne, multe grădinițe japoneze dându-le copiilor geta, pe care să le poarte pe drumul spre și dinspre școală, precum și în terenul de joacă. Majoritatea străinilor cred că geta sunt greu de purtat, însă copiii pot alerga, sări și urca/coborî scările cu ușurință purtând geta. Cel mai adesea vedem zori în picioarele femeilor îmbrăcate în kimono-uri. Zori se poartă în mod normal cu șosete (cu un compartiment separat pentru degetul mare), care împreună cu kimono și obi completează costumul tradițional pentru femeile japoneze. Unii oameni cred că sandalele atât de populare astăzi își au originea în încălțămintea zori.

Iată dovada că e ușor de umblat: o fetiță japoneză mergând pe geta cu un singur dinte:







You Might Also Like

3 comentarii

  1. Draga mea, iti place Japonia, cultura lor. Acolo vom merge data viitoare in concediu. Numai bine ca mai scad radiatiile si le dorim sa nu mai aibe parte nici ei si nimeni de a face cu necazuri de acest fel, care s-au abatut asupra lor, cum au fost cele recente cu explozia aia. Ne dorim o lume care sa ofere camin pentru tot ce este natiune, cultura, educatie, religie, sanatate. Doamne ajuta sa ne inteleptim toti si sa pastram casa noastra, Planeta Terra, cat mai intacta si naturala. Sa iti iei toate suplimentele nutritive si toate picaturile homeopate si sa-mi spui cand se termina, ca sa facem schema noua, altfel nu plecam acolo. Informatia asta ar trebui sa o aibe toata lumea si sa se termine cu profiturile din amagirea oamenilor si indrumarea lor spre profit din indrumarile spre moarte a schemelor actuale de tratament. Te sarut, fetita mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa vede ca japonia are o civilizate foarte veche.

    RăspundețiȘtergere

Comments